keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Tajine



Tajine tai tagine (arab.  طاجين‎ /tˁaːdʒiːn/) on sekä pohjoisafrikkalaisen kannellisen savipadan, että padassa valmistetun ruoan nimitys.
 Perinteinen tajinepata on raskaasta savesta tehty kaksiosainen pata: laakea matalareunainen alusta ja iso kartiomainen kansi, joka asetetaan alustan päälle ruoan valmistumisajaksi.
 Savipata voi olla lasitettu tai lasittamaton. 
Kartion muoto edistää höyrystyneen veden palaamista alustalle, jonka voi sitten ruoan valmistuttua nostaa pöydälle tarjoiluastiana. 
Tajineja on monen kokoisia, mutta pienin on tarkoitettu kahdelle hengelle.

Meidän oma tajine on vähän erikoisempi.
Siinä ei ole kartiomaista kantta vaan vähän pyöreämpi.


Kannoimme tämän padan käsimatkatavarana Marokosta.
Anoppi oli tämän meille valinnut ja hankkinut yllätykseksi.
Tälle onkin ollut käyttöä kiitettävästi.


Pataan kannattaa laittaa pohjalle hyvää oliiviöljyä .
Ruoka palaa helposti pohjaan, mutta jos käyttää kikka kolmosta, ei näin pääse tapahtumaan.
Kikka kolmonen on se, että laittaa lieden levylle ennen pataa kolmeen kohtaan viisi senttiset.
Näin pata ei ole ihan suoraan kiinni lieden levyssä.


Rachidin lihapullatajine

600g naudan jauhelihaa
6 isoa perunaa
1 pss pakasteherneitä
1 tomaattipure
2 dl vettä
2-3 kananmunaa
3 valkosipulinkynttä

Mausteiksi (oman maun mukaan):
pippurisekoitus
paprikajauhe
suola
kumina

Laita tajinen pohjalle pari ruokalusikallista oliiviöljyä.
Lämmitä öljy valmiiksi.
Lisää öljyn sekaan puristetut valkosipulinkynnet.
Mausta jauheliha ja pyörittele siitä pieniä lihapullia.
Laita lihapullat pataan.
Ota jauhelihan pintaan pieni väri.
Lisää pataan perunat ja pakasteherneet.
Lisää veden sekaan tomaattipure.
Kaada tämä "kastike" pataan.
Lisää mausteita myös tässä vaiheessa kastikkeeseen.
Anna hautua, välillä sekoittaen, n.40 minuuttia miedolla lämmöllä.
Kun perunat tuntuvat pehmeiltä, lisää pataan vielä kananmunat.
Odota, että kananmunat hyytyvät.
Sitten vain nauttimaan hvyästä ruoasta!

Ihanaa keskiviikkoa <3





30 kommenttia:

  1. Tajinea tulee tehtyä aina välillä. Olisi kyllä hienoa omistaa myös tuollainen pata vaikka välillä tuntuu, ettei kaappeihin mahdu enää mitään. Herkullinen resepti <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä tosiaan vie ihan kiitettävästi tilaa. Minusta on niin kiva myös tuoda kotiin asioita/tavaroita miehen kulttuurista.
      Mukavaa keskiviikkoa Tinsku <3

      Poista
  2. Kaunis pata ja kiitos reseptistä, täytyy joskus kokeilla 😊 Onnistunee varmaan kattilassakin, jos ei ole pataa?!😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ideana on se, että ruoka saa hautua miedossa lämmössä ja niin, että höyry pääsee kiertämään. Suoraan sanottuna, en tiedä onnistuuko täysin samalla tavalla kattilassa.

      Poista
  3. Slurps, tätä täytyy kokeilla! Tein talvella ensimmäisen kerran taginea, jostain lehdestä otin ohjeen, ja koko perhe tykkäsi. Oikeanlaista pataa ei ole mutta onnistui mielestäni oikein hyvin peruskeramiikkapadassakin :)

    Ja vielä tervetuloa blogini lukijaksi, toivottavasti viihdyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tälleen vuoroin vieraissa käydä. Tästä tajinesta on lapsetkin aina tykänneet.
      Mukavaa keskiviikkoa Kisu!

      Poista
  4. Ihana ja tunnearvoltaankin arvokas aarre. Kiitos reseptistä, tekee kuule mieli kokeilla. <3 Ihanaista päivää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä oli kuule painava tuoda mukana, mutta tosiaan, tunnearvoa tällä on paljon.
      Ihanaa päivää myös sulle Tiia <3

      Poista
  5. Kiitos tästä vinkistä. Viime vuonna Espanjassa katselin tämmöistä pientä, ilmeisesti kahden hengen versioita ja mietin että mihin sitä käytetään :D
    Ensi reissulla tungen sen myös käsimatkatavaroihin mukaan !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi kerralla käsimatkatavarat painaa sitten "vähän" enemmän :)
      Kivaa keskiviikkoa ❤️

      Poista
  6. Opasaikoina tuli Marokossa syötyä itsensä noista tajinepadan (yleensä couscous-) herkuista aika usein ihan ähkyyn :).

    Koska jouduttiin yllättäen kotiutumaan nopealla aikataululla Persianlahden sodan takia, en ehtinyt itselleni kunnon pataa hankkia, mutta sellainen minikokoinen on matkamuistona kumminkin. Uskon, että teillä tosissaan on pata ihan oikeassa ahkerassa käytössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä pata käytössä kerran viikossa :)
      Couscous ja kana on minun suosikkitajineni.
      Kivaa iltaa Annukka ❤️

      Poista
  7. Oi,tuollaisen padan voisi kyllä hankkia.Olemme suuria pataruokien ystäviä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on siitä kiva pata, että sitä ei laiteta uuniin ollenkaan. Pataruoat ovat hyviä ❤️

      Poista
  8. Kuulostaa herkulliselta. Minullakin on tuommoinen padan pohja, mutta kansi on häipynyt ajansaatossa. Täytyiskin taas kokeilla sopisiko joku muu kansi tarkoitukseen.

    VastaaPoista
  9. Tuolla kokkaa monenlaiset padat! Egyptissä monet kerrat syönyt erilaisia tajineita, ikinä ei tarvinnut nälkäiseksi jäädä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tajinet on kyllä täyttäviä ruokia, varsinkin jos ne syödään leivän kanssa.

      Poista
  10. Kuulostaa herkulliselta, valitettavasti tajine ei mahdu kaappeihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella tilaa vieviä nämä kyllä on.
      Mukavaa iltaa Lumo ❤️

      Poista
  11. Kaunis tuo hieman pyöreämp tajine-pata. MInulla on sellainen ihan pikkuruinen tajine-pata;matkamuisto saatu joskus joltain Marokossa käyneeltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rachidin äidillä on monta erilaista ja kokoista tajinea keittiössään. Kun ollaan kaikki koolla, on liedellä tekeytymässä ainakin kaksi pataa.
      Mukavaa iltaa Jael!

      Poista
  12. Ihana muisto ja samalla käyttöesine. Sellaiset tavarat ovat <3. Jotenkin minuakin viehättää nuo padat. En vaan ole tohtinut ostaa, kun pelkään että jäisi vähälle käytölle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä taitavat olla aika hyvissä hinnoissa täällä Suomessa. Espanjasta saisi varmasti ainakin puolet halvemmalla.
      Eipä mitään isoja juttuja kannata ostaa muuten vaan, siinä olet täysin oikeassa.
      Kivaa iltaa Sari ❤️

      Poista
  13. Minäkin tykkään siitä, miten helppoa padoissa on tehdä ruokaa. Lataat kaikki valmiiksi ja vaan odotat :)
    Nyt sinäkin osaisit käyttää tällaista tajine pataa.

    VastaaPoista
  14. Herkullisen näköistä. Olen joskus noita patoja nähnyt, mutta ensi kertaa luen täältä niistä paremmin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis niin on kuule mulla hyvät oltavat tuon ukkokullan kanssa, hän on mestarikokki.
      Pataruokia tykkään syödä ja tehdäkin ja tällainen pata on tullut tässä 25 vuoden aikana oikein tutuksi.

      Poista
  15. Mahtava pata! Tämähän oli mielenkiintoinen postaus, kiitos :) Ja tuo vinkki kolikoista... yes!
    Tulee mieleen lapsuudesta emokodin savipata <3

    VastaaPoista