Keskiviikkona klo:12.00 meidän ryhmis sulki ovensa ja me lähdimme mielenilmaukseen eduskuntatalon edustalle.
Ei muuten oltu ainoita, paikalla oli n.2000 lähihoitajaa, sosionomia ja lastentarhanopettajaa.
Miksi minä sitten osallistuin tähän mielenilmaukseen.
Minusta on väärin, että lastenhoitajien määrää päiväkodeissa vähennetään.
Moni lastenhoitajista on lähihoitajia, joiden koulutus on terveyden- ja sosiaalialan koulutusta.
Eli vain me voimme toteuttaa lapsen/lapsien lääkehoitoa hoitopäivän aikana.
Me osallistumme tiimissä suunnitelmien tekoon, olemme ryhmässä koko päivän lasten kanssa.
Teemme äärivuoroja (joissain päiväkodeissa lastentarhanopettajat eivät tee avaus- ja sulkuvuoroja).
Meillä ryhmäperhepäiväkodissa ei ole opettajaa eikä sosionomia ja tiedättekö mitä?
Me pärjätään oikein hyvin näinkin.
Mitä kuuluu minun päivääni ryhmiksen lastenhoitajana?
Suunnittelua, naurua, iloa, nukutusta, syömistä/syöttämistä, pipien hoitoa, hoivaamista, leikkien opettamista, ystävyyssuhteiden luomisen auttamista, kakan, pissan ja muiden eritteiden siivoamista, laulua, tanssia ja haleja.
Palavereja, koulutuksia, työvuorolistojen tekemistä, vanhempien kanssa vuorovaikutusta, varhaiskasvatussuunnitelmien (vasu) tekemistä, kaupungin vasun huomioimista, ryhmän oma vasu, lapsen yksilöllisten tarpeiden huomioimista, tuen antamista sitä tarvitseville, havainnointien tekemistä, neuvolapapereiden täyttämistä, lapsilistojen kirjaamista ym ym.
Ruoka- tai kahvitauko...mitä ne sellaiset on?
En ajatellut, että minulla olisi mitään yhteistä Laura Huhtasaaren kanssa, mutta nyt joudun perumaan sanani.
Hän on kanssani samaa mieltä uudesta varhaiskasvatuslaista.
Jo nyt Suomessa tarjotaan laadukasta varhaiskasvatusta.
Miksi siihen taas pitää puuttua?
Nykylaki on lisännyt lastentarhanopettajien paperihommia, se on totta, mutta jos palattaisiin siihen, että myös lastenhoitajat voisivat pitää vasu-keskusteluja, ei työtä olisi ihan niin paljon.
Vasut kuitenkin kuuluu tehdä yhdessä sen työtiimin kanssa.
Olen ollut töissä päiväkodissa, jossa kolme lähihoitajaa (minä olin yksi heistä) pyöritti vuoden verran päiväkodin suurinta ryhmää ilman opettajaa, koska kukaan ei hakenut opettajan paikkaan.
Hommat hoituivat ja jos tarvittiin jotain tukea, sitä sai kysymällä viereisen ryhmän työntekijöiltä, niiltä opettajiltakin.
Tarkoitukseni ei ole mollata lastentarhanopettajia, kaikki me olemme tärkeitä niissä töissä mitä teemme ja minä ainakin pitäisin puoleni, jos olisin korkeasti koulutettu.
Minä kuitenkin olen myös kouluni käynyt.
Kirjoituksissa on pistänyt silmään se, että puhutaan miten päiväkoteihin pitäisi saada koulutettua henkilökuntaa.
Mitä hittoa me sitten olemme?
Olen opiskellut kolme vuotta ja erikoistunut lapsiin ja nuoriin, olen käynyt yliopistossakin ylimääräisiä kursseja ammattiini liittyen.
Olen mielestäni oikein hyvin kouluttautunut tähän ammattiin, mielestäni olen oman alani ammattilainen, kasvattaja sanan varsinaisessa merkityksessä.
Lakiuudistus tulee jakamaan, ja kuulemani mukaan on jo jakanut, työtiimejä eriarvoiseen asemaan.
Se huolettaa minua suuresti.
Suuresti huolettaa myös se, että missä tulen olemaan töissä viimeistään vuonna 2030.
Tulenko olemaan yksi 9000 lähitoitajasta, joka jää uudistuksen jalkoihin?
Tulenko olemaan yksi 9000 lähitoitajasta, joka jää uudistuksen jalkoihin?
Kuulemma voin mennä vaikka vanhuksia hoitamaan...jos se olisi ollut kutsumukseni, olisin sen valinnut erikoistumisjaksolleni.
Minä haluan tehdä töitä lasten kanssa, heidän parhaakseen ja niin hyvin kuin osaan.
Uskon vakaasti, että tekemällä töitä rintarinnan, lastentarhanopettajat/sosionomit (jotka toimivat opettajina) ja hoitajat, luomme hyvän pohjan lapsille kasvaa, oppia uutta ja luoda pysyviäkin ihmissuhteita.
Ja hei, oli meillä kivaakin siellä mielenilmauksessa, vaikka asia vetikin muuten vakavaksi.
Eilen kuuntelin töiden jälkeen eduskunnan kyselytuntia ja jotenkin siitä jäi pa***n maku suuhun.
Tuntui, että tämän lain kohtalo on jo päätetty, vaikka iso osa kansanedustajista onkin sitä vastaan.
Toivottavasti fiilikseni on väärä!
Huh, tulipahan päästeltyä höyryjä.
Haluan vielä muistuttaa, että en halua väheksyä yhtäkään ammattiryhmää, joten älkää nyt vaan loukkaantuko!
Lähihoitajien kohtelu on niin syvältä ihan kaikin puolin. Oli suuntautunut mihin vaan. Tämä uudistus ehdotus on törkeyden huippu. Itseäni usein harmittaa se, että huimin odotuksin opiskelin ja sitten käytäntö osoittikin, millaisena roskajoukkona meidän edustusporukkamme, ihana hallitus, hoitajia pitääkään. Ja sitten lisäksi vielä nämä yksityisen puolen edustajat... Kuka lie heidän lapsensa ja vanhempansa hoitaa... ja kuka lie heidät itsensä myöhemmin... Vähän lähden nyt rönsyilemään, mutta tämä on asia joka todella nostaa tunteet aina huimiin svääreihin...
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua kuitenkin ❤
Tuo mielenilmauskin jätti aikamoisen uhon päälle. Samalla kun tunsi yhteisöllisyyttä, tunsi myös suunnatonta surua tästä, miten vähän meitä arvostetaan.
PoistaIhanaa viikonloppua sinullekin <3
Ihan älytöntä, että kohta pitää olla päiväkodeissa korkeakoulutettua ihmisiä töissä? Miten ihmeessä muinoin pääasialliset kotiäidit ovat saaneet ei_millään_koulutuksella kasvatettua kunnollisia aikuisia? Ja kehtaan vielä sanoa, että parempia kuin monet lapset nykyään - ainakin tavoiltaan. Itsellä ainakin oli tiukka kuri ja hyvät tavat, kunnioittaminen opettiin!
VastaaPoistaLastenhoitajia ei saa väheksyä eikä vähentää. Nyt ei mennä oikeaan suuntaan.
Se täytyy sanoa nykyvanhempien puolustukseksi, että mitään ei saa enää lapselle sanoa tai tehdä. Jopa huutaminen on pahoihpitelyä, joten aika vaikeaa on yrittää lasta asiallisesti kasvattaa, varsinkin sellaista jääräpäistä lasta :) Moni vanhempi pelkää, että heti ollaan ilmoituksia tekemässä ties minne. Ei olla menossa oikeaan suuntaan, siinä olet kyllä todella oikeassa.
PoistaMummona huolestuttaa kuka oikeasti hoitaa, syöttää, pyyhkii pyllyt pienemmiltä lapsenlapsiltani. Vai eikö kohta saa alle 3v viedä päiväkotiin kun siellä vain korkeasti koulutettuja "opeja".
VastaaPoistaNythän hallitus on jo päättänyt rajoittaa joidenkin lasten oikeutta saada varhaiskasvatusta, vaikka kovasti siellä toitottavat, että kaikille samat oikeudet.
PoistaKyllä ne korkeakoulutetut opetkin ihan yhtälailla osaavat syöttää ja pyyhkiä pyllyt. Naurettavaa väittää, että lastentarhanopettajat olisivat yhtä kuin että lapset istutetaan pulpettiin päivän ajaksi - ennenkin on ollut kaksi opettajaa ja siinä ajassa koko varhaiskasvatus on nykyisekseen kehittynyt. Toinen opettajan paikka vaan muutettiin säästöjen toivossa lastenhoitajan paikaksi ja nyt asia palautetaan takaisin.
PoistaVarmasti tässä nyt vain kärjistettiin tuota paparimäärää, jonka opettajat joutuvat hoitamaan. Odotinkin jo, että milloin ensimmäinen opettaja tulee sanomaan mielipiteensä tähän asiaan.
PoistaTekstisi oli kuin suoraan minun ajatuksistani. Olen kanssasi samaa mieltä jokaisesta kirjoittamastasi lauseesta, sanasta, tavusta, pilkusta ja pisteestä! Hyvä että asioihin puututaan ja niistä puhutaan! PS. Meidänkin ryhmis oli kiinni ja olimme mukana mielenilmauksessa! 🙋
VastaaPoistaHienoa, että tekin olitte mukana. Kiitos vaan meidänkin ryhmiksen vanhemmille, että kannustivat meitä mielenilmaukseen osallistumaan.
PoistaHyvät höyryt päästit! Minä olen ollut kotiäiti, ilman alan koulutusta, mutulla hoidellut kaksi muksua, ilman ihmeempiä ongelmia tosin, joka päivästä selvittiin ja muutama lasten kaverikin tuli siinä samalla syötettyä, lohduteltua ja opastettua tavoille. Minulla ei siis ole omaa kokemusta päivähoidosta tai päiväkodeista, mutta sen uskon, että rankkaa, joskin hauskaakin, jokaisen päiväkodin työntekijän aherrus lasten kanssa on. Eikä sitä kukaan tee hyvien tienestien takia, ei todellakaan. Tulisipa tähän parannusta teille !
VastaaPoistaKiitos Kikka kivasta kommentistasi. Minäkin olen kahden lapsen äiti ja ihan hyvin olen mielestäni noiden lasten kanssa pärjännyt. Koulutus varhaiskasvatuksessa on tärkeää, koska tuen tarpeelliset lapset ovat lisääntyneet hoitopaikoissa. Kun tuen tarve huomataan ajoissa, saa siihen ajoissa myös apua. Palkkaa toivon toki lisää meillekin tämän tärkeän työn hoitamisesta.
PoistaNiin on pepusta tuo toiminta ja nuo uudistukset. Niin pistää vihaksi akikkien teidän ammattilaisten puolesta, jotka tekevät hemmetin tärkeää työtä!!!
VastaaPoistaHyvä sinä ja te, että olitte mukana mielenilmauksessa. Ihanaa viikkistä <3<3<3
Kyllä vain välillä pitää mielipiteensä sanoa. Luin jutun, jossa sanottiin, että tarhatädit kärsivät kiltin tytön syndroomasta ja nyt olisi aika lopettaa se kilttinä oleminen. Ymmärrän täysin mitä tuossa tarkoitetaan.
PoistaMinusta toi kannanotto ja osanotto olivat paikallaan. Kyllä lastenhoitajilla sekä lähihoitajilla on todella pienet palkat.
VastaaPoistaMikä vastuu, kun hoitaa lasta tai vanhusta, heitä ei voi jättää yksin, kuten esim. paperikasan, se karkaa minnekään. Toista on lapset ja demetiavanhukset.
Sääliksi käy hoitajia sekä heidän asiakkaitaan, väärässä asiassa säästetään...............nostetaan vain omaa palkkaansa siellä Arkadian mäellä !!!
Kyllä pisti muuten vihaksi lukea uutista noista kansanedustajien palkankorotuksista. Heidän palkkansa nousivat taas, vaikka meiltä viedään kolmannes lomarahoistakin ja palkankorotuksia on turha odottaa vielä pariin vuoteen ainakaan. Meidän palkathan nousee aina sen huimat pari euroa :( Mutta palkoista ei tuolla nyt ollut kyse vaan tuosta uudesta varhaiskasvatuslaista.
PoistaMinä en käy erottelemaan hoitotätejä toisistaan, vaan sen sanon, että me kaikki ollaan tärkeitä siinä mitä tehdään. Paperityöt vie todella paljon aikaa nykyään, siinä olet oikeassa.
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua sinulle Satu <3
Kiitos Outi postauksestasi, kun toit esille lastentarhojen tilanteen. Minulla on jo melkein aikuiset lapset. Joten olen ihan ulkona nykytilanteesta. Vastuullista hommaa kuten kaikki opettajien/ohjaajien hommat. Mutta pieni lapsi on niin haavoittuvainen. Että pitäisi olla sinun kaltaistasi koulutettua henkilökuntaa töissä. Näin ei aina ole - ainakaan Hesarin uutisten mukaan. Työllistettyjä tai lastenhoitajan koulutuksen saaneita. Ei lähihoitajia tai lastentarhanopettajia, joiden koulutus kestää about neljä vuotta. Tunnen useamman. Voimia sinulle työhösi! Hallituksesta huolimatta.
VastaaPoistaLastenhoitajien koukutuskin on varsin laaja, vaikka siitä toki puuttuu tuo terveydenhoidollinen puoli, minusta siis hekin ovat ihan kouluttautuneita työhönsä. Sijaiset sitten voivatkin olla vaikka mitä. Voimia tässä tarvitaankin, kiitos ❤️
PoistaTe teette kaikki yhtä maailman tärkeimpiä töitä <3 Sydämellistä viikonloppua Outi <3
VastaaPoistaNiin minustakin tehdään, ikävä vaan, että tätä työtä ei tuolla ylempänä arvosteta!
PoistaIhanaa viikonloppua sinulle Tiia ❤️
Hyvä kirjoitus lastenhoitajien puolesta. Olen samalla tavalla kummastellut tuota peräänkuulutusta koulutetun henkilökunnan puolesta. Eihän päiväkodeissa nytkään ole "kadulta repäistyjä" hoitajia. Toivottavasti asioihin ja palkkoihin tulee parannusta.
VastaaPoistaNo mieltämme ainakin nyt ollaan osoitettu asioiden hyväksi. Perjantaina oli vielä lastentarhanopettajilla päivä, joilloin pyysivät palkankorotusta. Kyllä hallituksen jo pitäisi herätä näiden asioiden todellisuuteen!
PoistaTsemppiä sinulle ja kollegoillesi <3 ja mukavaa viikonnloppua!
VastaaPoistaKiitos tsempeistä ja kivaa viikonloppua sinullekin Marjo <3
PoistaKiltin tytön syndroomat ja puheet 'kutsumusammatista', josta ei tarvitse maksaa kunnon palkkaa, ovat kyllä niin menneen talven lumia. Nyt palkka-asiat kuntoon ja yhden maailman tärkeimmän työn arvostus sille korkeudelle kuin kuuluu. Tuen teitä hoitajia täysillä, olettehan vahvasti läsnä joka arkipäivä oman poikani elämässä. Aurinkoa viikonloppuusi <3
VastaaPoistaKiitos, olisi tosiaan kiva, että tätäkin työtä arvostettaisiin ylemmälläkin taholla. Sinun muru on niin ihana <3
PoistaHyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta! <3
VastaaPoistaItse olen pph:n lapsi, ja tiedän, että työtä tehdään todellakin rakkaudella ja kutsumuksesta, mutta enpä tiedä olisiko se ollut äidilleni mahdollista jos isä ei olisi ollut "paremmin palkatussa" työssä. Reilu 20 v pph työtä tehtyään äitini luki lähihoitajan tutkinnon pysyäkseen "ajan hermoilla". Nykyään ei sekään taitaisi riittää. Silti, edelleen, nyt jo aikuiset entiset hoitolapset perheineen lähettävät joulukortteja ja muistavat kiitollisuudella äitiäni hyvistä ensimmäisistä vuosista. Mielestäni tämä tärkeä työ, eli välittävä läsnäolo ja varhaiskasvatus, ja siitä maksettu palkka ovat järkyttävässä ristiriidassa keskenään!
Omien lasten lempitätejä päikyssä eivät ole olleet ne korkeiten koulutetut opet, vaikka hyviä tyyppejä kerrassaan ovat hekin olleet.
Tiedän, että me vanhemmat haluaisimme kunnon korvauksen lapsiamme rakkaudella hoitaville ammattilaisille koulutusnimikkeestä huolimatta, kunpa hallitus näkisi tämän myös!
Minun lasten lempparitätejä ovat olleet ne, joilla on ollut aikaa olla läsnä ja ottaa syliin harmituksen tullessa. En ole edes ajatellut, että ovatko opettajia vai hoitajia :)
PoistaPalkkaus on kaikilla ooeilla ja hoitajilla ihan hanurista.
Juuri näin. Siskoni ovat pitkälle erikoistuneita ja lisäkouluttautuneita lastentarhan opettajia, ja toki koulutettujakin ihmisiä tarvitaan, sitä en tahdo vähätellä tai kiistää. Mutta, kutsumus ja rakkaus työhön ja lapsiin on se tärkein! :) Kaikki lasten kanssa työskentelevät tarvitsisivat arvostuksen. :)
PoistaTätä juuri hain jutullani, pelkkä koulutus ei riitä, palo työtä kohtaan pitää myös löytyä.
PoistaHei Outi! Olen blogiasi lukeva lastentarhanopettaja. Arvostan kovasti lastenhoitajan työtä vuosikymmenien kokemuksella. Siksi minusta tuntui pahalta, kun kirjoitit "Meillä ryhmäperhepäiväkodissa ei ole opettajaa eikä sosionomia ja tiedättekö mitä?
VastaaPoistaMe pärjätään oikein hyvin näinkin."
Onko koulutus niin paha asia, että ilman sitä on parempi? Kyllä meiltä opettajiltakin syliä, lämpöä ja aikaa riittää.Me olemme mukana lapsen arjessa kaikkine kokonaisvaltaisine tietämyksinemme, aivan kuten kaikki muutkin varhaiskasvatuksen ammattiryhmät. Tervetuloa seuraamaa blogia Päiväkodin elämää. Fb-sivut kertovat juuri siitä meidän kaikkien kasvattajien arjesta. Mukavaa kevättä!
Kuten useaan kertaan painotin jutussani, ei tarkoitukseni ollut parjata teitä opettajia. Totuus vaan on, että pärjäämme myös näin. Ei kai siinäkään mitään pahaa ole, että pärjää? Mielestäni olet nyt käsittänyt kirjoitukseni väärin ja tarttunut vain yhteen asiaan tekstissäni. Erityisesti mainitsin vielä, että korkeakoulutuksen saaneiden pitääkin pitää puoliaan.
PoistaMinusta on ihan kamalaa että meidän kalleimmistamme huoltapitävien työtä ei kunnolla arvosteta. Ihan kuin ei tulevaisuudella olisi väliä. Koulutus antaa varmasti valmiuksia erilaisiin asioihin ja monen alan yhdistelm on rikkaus, mutta silti kai tärkeintä on se lapsista välittäminen ? :-)
VastaaPoistaHoitotyötä ei vaan arvosteta niin kuin pitäisi sen kertoo jo meidän palkatkin. Lapset ovat tärkeimpiä ja se tässä päättäjillä tuppaa usein unohtumaan :(
PoistaLämpimät halaukset Outi, teet arvokasta työtä <3
VastaaPoistaKiitos paljon, halit tulevat aina tarpeeseen.
PoistaNyt on pakko kommentoida, sillä en ymmärrä julkaisun pointtia. Olen itse lähihoitaja, joka opiskelee parhaillaan sosionomiksi. En ole suuntaunut varhaiskasvatukseen lähihoitaja tai sosionomina, koska työ päiväkodissa ei ole oma kutsumukseni. Teen/olen tehnyt lasten ja nuorten kanssa töitä muissa paikoissa, esim. Kuntoutuspuolella.
VastaaPoistaMutta HETKINEN NYT! Mikä tämä lähihoitaja vs lastebtarhaopettaja/sosionomi asetelma on? Kaikilla on eri koulutus ja eri vastuu-alueet. Itse puollan asetelmaa, jossa ryhmissä olisi 1 lastentarhanopettaja (pedagoginen vastuu), 1 sosionomi (perhetyö/sosiaaliouolen osaamis vastuu mm. Lastensuojelu) ja 1 lähihoitaja (lääkehoidollinen vastuu). Tämä olisi paras kombos, jossa jokainen hyödyntäisi ja täydentäisi tiimin osaamista. Nykyinen ongelma on, että korkeakoulutetut ihmiset ei halua jäädä huonosti palkatulle ja resurssoidulle alalle. Minä itse edes lähihoitaja en halua jäädä alalle, koska alaa ei arvosteta. Korkeakoulututkino avaa enemmän ovia mennä esim. Yksityiselle/järjestöpuolelle töihin tai vaikka perustaa oman päiväkodin. Hienoa, että olette selvinneet lähihoitajina perushoidosta ja lääkehoidosta - se on hyvän lähihoitajakoulutuksen ansiota. On silti erikoista verrata lto:n 3.5v pedagogisia opintoja niihin kursseihin mitä löhihoitajakoulutus tarjoaa. Lähihoitajat eivät ole pedagogiikan tai sosiaaloäipuolen asiantuntijoita. Lähihoitajat ovat esim. taas enemmän perus lastenhoidon ja lääkehoidon asiantuntijoita. On typerää, että naisten aloilla aina poljetaan ja sekoitetaan eri osaamisalueita toisiinsa. Itsekin osaan lähihoitajana tehdä vasu suunnitelmia (siihen mitään ydinfysiikkaa tarvita), mutta en lähtisi pitämään eskaria 20 erityislapselle kuten oma äitini, joka on lto. Hän taas ei lähtisi ilman koulutusta pistämään diabeetikko lapsen insuliineja tai vamnaisen lapsen katetria. Nämä niikun arkielämän esimerkkeinä. Sosionomina taas jos yyöskentelisin päiväkodissa niin vastuualueinani olisivat esim: yhteistyö perheiden, lastensuojelun ja muiden tahojen kanssa (tarve perhetyölle ja sosiaalialan osaamiselle on lisääntyntnyt mm. Maahanmuuton ja huono-osaisten perheiden määrän kasvaessa). Yämä ei tarkoita, että lähihoitaja ei näiyä samoja juttuja voisi tehdä, mutta varnasti joutuisit erikseen opetella miten kelan kanssa toimitaan tai hakemukset kirjoitetaan. Miksei siis hyödyntää jo lähtökohtaisesti ryhmässä olevaa osaamista. Sen sijaan moni opsijelukaverini ei yodellakaan halua päiväkotiin töihin, koska parempi palkka ja työympäristö houkuttaa. Ongelma tulevaisuudessa ei ole se että korkeakoulutetut vie lähäreiden paikat vaan päinvastoin. Luultavasti päiväkoteihin saadaan kohta vaan kouluttamatonta väkeä esim. Maahanmuuttajia. Varhaiskavatuksen taso tulee todennäköisesti laskemaan. Moni lähihoitajakin vaihtaa alaa ja uudet kouluttautuvat lisää. Minä ja moni muu luokkakaverini titesinme heti valmistunisen jälkeen, ettei lähihoitajaksi kannata jäädä vaikka itae arvostaisi alaa. Yhteiskunta ei nyt niin tee ja pystyn toimimaan arvojeni mukaisesti mm. Järjestötyön puolella. Lasten takia toivon, että tilanne paranee ja kaikki koulutettu henkilöstö ei katoa. - Lähihoitaja
Vertasin työtäni ryhmäperhepäiväkodissa siihen työhön, jota lastentarhanopettaja tai sosionomi tekee. Lähihoitajat tulevat kuormittumaan enemmän kun heitä ei ryhmässä ole enää kuin yksi. Ihanteellista olisi, että ryhmissä olisi 2 lähäriä, 1 opettaja ja 1 sosionomi. En missään nimessä väheksy toisia koulutuksia, sen käsitit nyt väörin. Tämä ala on pohjasakkaa, jota ei selkeästi arvosteta korkeammalla tasolla.
VastaaPoistaEnpä ole tiennytkään, että monet lähihoitajat työskentelevät myös lastenhoitajina päiväkodeissa. Mä olen myös miettinyt, että haluaisin olla lasten kanssa enemmän tekemisissä juuri esimerkiksi päivähoidossa ja mulla on juuri myös lähihoitajan tutkinto. Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä, jossa avaat päivääsi tarkemmin lastenhoitajana, näköjään aika monipuolisesti on kaiken näköistä hommaa!
VastaaPoistaSuurin osa lastenhoitajista on lähihoitajia tai lastenohjaajia. Minä lähihoitajana olen erikoistunut lapsiin ja nuoriin. Hommaa tosiaan riittää ryhmiksissä, niin kuin varmasti kaikilla hoitoaloilla.
PoistaHienoa, että tällaisia mielenilmauksia järjestetään. Hoiva-alan työntekijät tekevät tärkeää työtä ja jota ilman emme pärjäisi. On tärkeää, että työssä viihtyy ja työpanosta arvostetaan. Oikean henkilöstömitoituksen lisäksi myös moni muu asia kuten hyvät työvälineet, työvaatteet ja ylipäänsä hyvä työympäristö ovat tärkeitä.
VastaaPoistaTotta turiset. Olemme päiväkodilla miettineet myös sitä, että meillekin olisi hyvä saada esim. kerran parissa vuodessa uudet ulkovaatteet. Työympäristön viihtyvyyttä ja työtiimin tärkeyttä ei voi koskaan painottaa liikaa!
Poista